Fortsæt til indhold

ER DIN KOLLEGA BLEVET KRÆNKET?

scroll down

HVIS DU ER VIDNE

Hvis du ser eller hører om nogen, der er blevet krænket, bør du handle. Det kan være en svær opgave, og det kræver mod at turde at sige fra – også på andres vegne. Men hvis vi ikke siger fra, så risikerer vi, at vi fortsætter med at omgås hinanden på en måde, som vi egentlig ikke synes er i orden. Her på siden finder du gode råd til, hvordan du kan handle, hvis du er vidne til krænkende adfærd.

DIN KOLLEGA ER OGSÅ DIT ANSVAR

Krænkende adfærd er ikke et individuelt problem. Det er et fælles ansvar at skabe et sundt og trygt arbejdsmiljø, hvor folk er glade for at komme på arbejde. Alle har et medansvar for at sikre en god tone og en ordentlig adfærd, hvor vi griber ind og siger fra, når grænser bliver overskredet.

ER DU I TVIVL, OM DU HAR VÆRET VIDNE TIL EN KRÆNKELSE?

Kontakt Organisationen for Personlig Rådgivning og Kollegastøtte (OPRK) på tlf. 32 66 51 63. Her kan du søge hjælp og støtte til, hvordan du kan handle.
De behandler alle henvendelser fortroligt og har tavshedspligt.

SÅDAN STØTTER DU DIN KOLLEGA

GRIB IND

Du bør gribe ind, hvis du er vidne til en krænkelse. Hvis du ikke fik grebet ind i situationen, kan du tale med den krænkede om hændelsen og finde ud af, hvad han eller hun synes, der skal ske. Du kan også bede vedkommendes leder om at håndtere sagen – det er et ledelsesansvar at stoppe krænkende adfærd.

Er du leder? Læs mere

LYT

Hvis din kollega fortæller dig om en krænkelse, så lyt. Det kan være svært at fortælle, at man er blevet krænket. Undgå sjov, ironi, kritik eller egne oplevelser og giv plads til fortællingen uden at bagatellisere den. Spørg ind til, hvad din kollega har brug for, og hjælp evt. med at gå videre med sagen. Og hvis din kollega begynder at trække sig fra fællesskabet, så gør, hvad du kan, for at holde fast i den gode relation – for den er vigtig.

FÅ HJÆLP TIL AT FOREBYGGE

Du kan finde guides og vejledninger, undervisningsmaterialer, redskaber og kurser til forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd.

Læs mere
Kollegaer_hero

VI HAR HINANDENS RYG

Derfor rører vi ikke ved nogen – mod deres vilje

ER DU CHEF?

Som chef eller leder har du handlepligt, hvis du bliver opmærksom på kønskrænkende adfærd.

Derfor skal du tage alle henvendelser om kønskrænkende adfærd alvorligt. Du skal læse og bruge chefguiden, hvis du skal arbejde med forebyggelse og håndtering af kønskrænkende adfærd.

Læs mere

HVAD ER KØNSKRÆNKENDE ADFÆRD?

Bliv klogere på kønskrænkende adfærd ved at klikke nedenfor.

Læs mere